Nieuwsberichten

REGIONALE WORKSHOP: "Leven met een ernstige meervoudige beperking" - Curacao - maart 2012

Van donderdag 1 tot zaterdag 3 maart 2012 werd er op Curacao door de SGR-GROEP , een  congres en een workshop georganiseerd, getiteld:  “Leven met een ernstige meervoudige beperking”.

Suriname nam deel aan deze regionale activiteit en van zowel de Annie Creche als de Stichting Betheljada was er een vertegenwoordiging.  Namens Stichting Betheljada was mevrouw Marianne Fleurkens (Kinder Fysiotherapeut) op deze conferentie aanwezig en zij schreef het volgend artikel voor onze website.

De SGR-groep is een Curaçaose zorginstelling waar 3 stichtingen onder vallen. Eén van deze stichtingen, de “Fundashon Verriet”, verzorgt o.a. woonvoorzieningen, dagbesteding en ambulante zorg voor mensen met een ernstige meervoudige beperking, net zoals Stichting Betheljada.

Drie jaar geleden is de SGR-groep begonnen met een opvoedingsprogramma voor hun cliënten. Omdat het, net als bij Betheljada, gaat om cliënten die erg laag functioneren is het vaak erg moeilijk om contact met ze te krijgen. Wat willen onze cliënten, wat vinden ze prettig en wat absoluut niet. Er worden doelen vastgesteld, en via het opvoedingsprogramma uitgewerkt, om het leven voor iedereen aangenamer te maken.

Na 3 jaar was er een evaluatie van dit programma, en wilde de SGR-groep hun kennis graag met anderen delen.

Naast de informatie over het opvoedingsprogramma werden er ook medische aspecten besproken die uiteraard ook invloed hebben op het welzijn van onze cliënten. Deze aspecten zullen gedeeld worden met de specialisten die de kinderen van Betheljada onder behandeling hebben.

Zaterdag na de workshop kregen de buitenlandse gasten nog een rondleiding op het complex van het Revalidatiecentrum. Wat vooral opvalt, is dat het erg groot is. De therapieruimtes zijn ruimer dan in Suriname, en er zijn veel meer hulpverleners, maar de woonvoorzieningen zijn ongeveer op hetzelfde niveau als bij ons.

Al met al een vruchtbaar bezoek. Binnenkort zal de opgedane kennis gedeeld worden met de medewerkers van Stichting Betjeljada, als wijze van kennisoverdracht.

 

CONTACT GEGEVENS SURINAME

Adres: Cornelis Jongbawstraat 55
Telefoon: (00597) 475921
Fax: (00597) 421037
E-mail: info@betheljada.org



CONTACT GEGEVENS NEDERLAND

Voorzitter: S. Gretna
E-mail: info@betheljada.nl