Maak kennis met de bewoners

Ik ben Rivaldo en ben op 24 september 2020, 19 jaar geworden.
ik woon al sinds 2013 bij de Stichting dus ongeveer 7 jaar samen met mijn tweelingbroer Ronaldo. In de volgende nieuwsbrief wordt mijn broer dan belicht. Ik moest in het begin wel wennen aan alles, vooral de vreemde en nieuw gezichten , maar nu heb ik het helemaal naar mijn zin samen met de medebewoners en de verzorgers.

Ik houd van lekker eten. Als mensen me strelen en tot me praten vind ik het heel fijn, ik houd van aandacht. Ik hou van muziek en hou ook van dansen en bewegen. Ik lig graag op de vloer. Ik kan heel goed horen en zien.

 

 

Hallo allemaal!

Ik ben Tanitia en ik ben op 25 augustus 29 jaar jong geworden.
Ik woon sinds 01 oktober 2009 bij de Stichting en woon op groep 3.
Mijn mentor heet Ligia en zij is tevens groep oudste van mijn groep.

Ik hou van eten, dansen, muziek , tv kijken en ik vind ook leuk als ik naar huis mag gaan bij mijn familie. Verder mag ik mijn verjaardag vaak genoeg thuis vieren. Helaas was het bij mijn laatste verjaardag niet zo. Vanwege de covid maatregelen kon het niet. Toch heb ik het ook leuk gehad met mijn medebewoners en verzorgers. Mijn familie heeft er wel voor gezorgd dat er heerlijk eten en natuurlijk ook een taart aanwezig was. Daar ben ik wel heel blij en gelukkig mee geweest.

Ik heb veel verzorging nodig, maar kan sommige dingen zelf. Ik kan ik zitten , omrollen, kauwen, geluiden maken, horen, zien en voelen. Ik vind het minder prettig als ik mijn eten niet op tijd krijg, dan kan ik wel gillen. Ik ben niet zo dol op haren kammen, nagels knippen en als iemand wat ruw tegen me praat.

 

 

 

Dag iedereen!

Mijn naam is Awinashkoemar meer bekend als Awinash.
Ik woon al vanaf 12 november 2013 bij Betheljada. Mijn mentor is Soeris.
Ik krijg af en toe bezoek van mijn vader en tante. Dat vind ik ontzettend leuk en gezellig. Ook heb ik tantes in Nederland die aan mij soms denken. Helaas is mijn moeder reeds overleden en dat was ook de reden dat ik niet langer thuis kon wonen.

Op 27 juli 2020 was ik 28 jaar geworden. Mijn mentor, verzorgers en medebewoners hebben me extra verwend met aandacht , liefde en gezelligheid. Wij zaten allemaal te genieten van mijn feestje bij de cabana op onze erf waar je af en toe een lekkere koele wind kon voelen.

Ik ben een vrolijke jongeman en ik hou ervan om aandacht te krijgen.
Ik communiceer door te reageren op geluiden en aanrakingen, dan kan ik flink brabbelen. Ik kan wel zitten, maar kan geen voorwerpen vasthouden. Ik vind het heerlijk om ondersteund te worden en recht overeind te staan, zodat ik goed kan rondkijken. Ooit hoop ik zelf te kunnen staan. Ik hou ook veel van zwemmen.

Wat ik minder leuk vind is te lang zitten in mijn rolstoel. Ik kom dan in opstand door luid te gillen en ik laat me vallen. Als ik erge honger heb kan ik ook luid brabbelen.

 

 

Hallo allemaal!

Ik ben Moniva en woon sinds 2002 bij Huize Stichting Betheljada, dus al 18 jaar lang. Op 10 juni 2020 ben ik 22 jaar jong geworden en er werd voor mij een "kleine party" georganiseerd. Ik vond het best wel leuk want ik kreeg extra aandacht van de verzorgers en vooral van mijn mentor, Jennifer. Zij heeft speciaal overnacht bij mij. Tevens hou ik van muziek, slapen, knuffelen, baden, wandelen, zwemmen, snoezelen, naar muziek luisteren en ook tv kijken.
Ik ben niet zo dol op een te drukke omgeving, of wanneer mijn haar gewassen wordt of gekamd, en drinken gaat ook moeilijk bij mij. Maar daarom word ik goed begeleid door de lieve verzorgers.
Ik kan goed horen, zien en voelen. Ik reageer best op geluiden en als iemand me aait of aanraakt vind ik het prettig. Ik vind heel aangenaam als ik gegroet word wanneer ik uit mijn bed gehaald word en als men mij allemaal zegt wat ze gaan doen. Ik houd ook van mooie kleren aandoen. Ik ben dol op lekker eten. In de namiddag als ik mijn toetje gehad heb vind ik het ook fijn om een wandeling te maken met mijn verzorger.

 

 

Mijn naam is Josta. Ik ben op 01 mei 2020, 38 jaar geworden. Ik woonde in het binnenland en werd verzorgd door mijn grootouders. Doordat ze  oud werden konden zij mij niet meer verzorgen. Daarom  woon ik  sinds 1990 hier bij Stichting Betheljada op Groep 2.  Ik heb in mijn leven heel veel ervaren. Mijn verzorgers brachten mij vaak naar het ziekenhuis, vanwege zware epileptische gevallen. De dokters kunnen daar nu verder niets meer aan doen voor mij. Ik  begon ook wondjes aan mijn lichaam te krijgen, die heel lang bleven en maar niet wilden opdroogden. Ik heb nog wel last van epileptische aanvallen, maar het lukt aardig met de zorg die mijn verzorgers mij geven. De doktoren, die hebben voor mij geen hoop meer qua gezondheid, maar ik ben er nog en geniet zo veel mogelijk van elke dag. Af en toe kreeg ik bezoek van mijn moeder, maar door de strenge covid-19 maatregelen mag er  nu niemand op bezoek komen. Ik krijg wel liefde en aandacht van mijn verzorgers en ik ben helemaal tevreden en heb het naar mijn zin bij Betheljada.

Ik ben Kavita geboren op 17 november en ik ben 27 jaartjes jong.
Ik woon al van jongs af aan bij Stichting Betheljada. Ik kan me soms niet zo goed oriënteren, omdat ik blind en doof ben. Dan gil ik heel hard als ik boos ben en huil heel erg als ik me verdrietig voel. Als je me aanraakt kan ik soms ook agressief worden. Het is voor mij niet fijn om zomaar aangeraakt te worden. Ik maak gebruik van een rolstoel en mede door mijn andere beperkingen ben in dus volledig afhankelijk van mijn verzorgers. Ik houd van knuffelen, schommelen, wandelen en persoonlijke aandacht, slapen, tv kijken en snoezelen, maar ook gillen vind ik soms fijn, lekker gillen.
Ik vind het niet leuk als ik te lang moet zitten, of als mijn pamper volle zit, en ook als ik mijn eten niet op tijd krijg, dat vind ik niet leuk. Met mijn familie is er amper contact, maar ze bellen wel heel af en toe. Dit vind ik best wel sneu maar ik heb mijn Beteheljada-familie en de verzorgers zijn wel heel lief voor mij en ik heb het naar mijn zin.

Ik ben Shamkumar Mark meer bekend als Mark. Ik ben op 01 maart 42 jaar geworden. Ik ben het derde kind van mijn moeder Silvy. Mijn vader is reeds overleden. Ik heb nog 2 zussen en 1 broer. Ik woon sinds 1979 hier bij Stichting Betheljada, dus 41 jaar, vanaf de oprichting van Betheljada Dat is al een tijd terug, maar ik heb het bijzonder naar mijn zin hier. Ik krijg vaak bezoek van mijn moeder en vind het altijd zo fijn als zij er is. Ik ga dan aan haar "plakken" en eis alle aandacht op van mijn lieve moeder Silvy. Ik ben doof en blind geboren dus ik ben totaal afhankelijk van mijn verzorgsters. Ik kan heel goed ruiken en herken smaken heel goed, want ik weet ook hoe lekker eten smaakt. Ik tast vaak in het rond, zodat ik weet waar ik ben en waar ik heen ga. Verder ben ik een heel rustig persoon trek me graag terug in een hoek, want zo voel ik me prettig. Ik hou van schommelen, slapen, wandelen, zwemmen, baden en uiteraard ook van eten. Omdat ik niet kan horen en niet kan zien, weet ik niet zo goed of het dag of nacht is. Immers, ik hoor de vogels niet fluiten ’s ochtends en ik zie niet dat het dan licht wordt buiten, of donker als het avond wordt. Daarom is het heel belangrijk voor mij om een vast dag- en nachtritme te hebben. In Betheljada wordt daar mee gewerkt, door eten, baden, slapen op tijd te laten doen.


Ik ben Brejorny en ben op 04 januari 2020 , 12 jaar geworden. Ik kom uit Witsanti en daar woonde ik met mijn moeder, tot zij mij niet meer kon verzorgen. Zij was heel ziek en is overleden. Ik hou van lachen, muziek, knuffelen, tv kijken, wandelen, voorgelezen worden en persoonlijke aandacht krijgen.
Zelf kan ik grijpen naar spullen, en ik kan goed horen en begrijp heel veel. Ik zoek vaak contact met mijn ogen en dan lach ik heel luid. Ik woon sinds 30 maart 2015 bij Stichting Betheljada en heb het helemaal naar mijn zin. Soms word ik opgehaald door mijn broer of zus en dan vind ik het heel fijn dat ik met mijn familie ben. Ik kan heel goed met Urvan opschieten want hij zit of ligt vaak bij mij in de buurt. Door hem te plagen pak ik zijn handen vast of lig ik soms met mijn benen over zijn benen. Mijn mentor is Manuella en ik vind haar best wel lief.

Ik ben Nora en heb op 23 januari 2020, mijn 7e jaardag gevierd. Vanaf januari van dit jaar bezoek ik de Annie crèche. 's Morgens word ik klaargemaakt door mijn mentor, mijn moeder of andere verzorgers zodat ik op tijd ben voor de schoolbus die me elke dag ophaalt en ook weer op tijd naar huis brengt. Ik houd van aandacht krijgen van iedereen en dan kan ik ook meelachen met hen. Verder hou ik van wandelen, mooie kleren, op schoot zitten, muziek beluisteren, naar tv kijken, lekker eten en vooral ook als er mij wordt voorgelezen dan kan ik heel aandachtig luisteren.
Wat ik minder leuk vind is als ik geen aandacht krijg en als mijn haren gekamd worden. Ik kan heel goed zitten en kruipen. Ook kan ik staan en lopen met begeleiding. Ik kan ook zelf dingen pakken, grijpen. En ik kan rond kijken, horen, zien en voelen. Ik woon sinds 2016 bij Betheljada op woongroep 2 en heb het helemaal naar mijn zin.

 

 Juli 2019

 Hallo allemaal,

Ik ben Nirmala, tweeënveertig jaartjes Anchoroud en de oudste bewoner van Betheljada. Ik verblijf sinds 15 augustus 2016 in Stichting Betheljada. Ik woon op groep 1 en heb het hier erg naar mijn zin. Ik kan zelfstandig eten en drinken, maar soms heb ik niet echt trek om alleen te eten. 's Morgens eet ik graag brood en 's avonds wil ik altijd melk drinken. Ik ben niet zindelijk dus trek altijd een pamper aan.
Ik kan heel goed, horen en ruiken. Vaak genoeg ruik ik eerst aan mijn drinken.
Het is een gewoonte geworden.
Als ik iets leuks vind, lach ik. Ik begrijp heel goed wanneer er grapjes worden gemaakt en als men over mij spreekt.
Soms vind ik het niet leuk als vreemde mensen me aanraken. Ik kan dan heel boos worden en schreeuwen. Maar als er vreemde mensen komen die ik wel aardig vind, wil ik graag dat ze mij een handje geven of mij knuffelen.
Ik verheug me Anchorelke dag erop om naar de activiteiten te gaan. Hier rijg ik graag kralen of speel ik met blokken. Ik houd er ook erg van als het beauty middag is, mijn haar wordt dan mooi gekamd en mijn nagels worden mooi gelakt, ik zie er dan uit als een prinses. Ook houd ik erg van mooie kleding, ik heb heel veel mooie pakjes in mjin kast.
Mijn hobbies zijn: lezen, spelen met kaarten, naar muziek te luisteren, tv kijken en spelen met blokken.
Ik heb hele lieve zussen die mij regelmatig een bezoekje komen brengen.

Mei 2019

IK BEN EARL

Ik ben Earl en ik ben 32 jaar oud. Ik woon al 24 jaar in Stichting Betheljada. Ik heb een meervoudige beperking, dit betekent dat ik zowel lichamelijk als verstandelijk gehandicapt ben.
Ik kan niet praten en zelfstandig naar het toilet. Eten en drinken doe ik zelfstandig. Ik kan mezelf voortbewegen door over de grond te schuiven. Ik heb nog 1 zusje en broertje.Af en toe komen mijn moeder, zusje en oma op visite hier kan ik altijd erg van genieten. Ik houd van lekker eten en muziek luisteren. Ik rijd s’morgens vroeg al over de gang om te kijken of de activiteitenafdeling open gaat. Zodra deze open gaat rijd ik als een speer naar de radio om te wachten tot de muziek aan gaat. Hier vertoef ik meestal de rest van de ochtend en dans soms mee. Als de activiteitenafdeling dicht gaat ben ik een beetje teleurgesteld en rijd ik door de gangen heen. Ik houd ook van feestjes mits het niet te druk wordt. Nieuwe mensen verwelkomen doe ik graag met een brasa. Ik kan goed uiten hoe ik me voel. Ik ben gelukkig niet vaak ziek, af en toe krijg ik een griepje tijdens de regentijd.
Ik word goed verzorgd door de verzorgers en houd van mensen.

Januari 2019

Ik heet Ifaacia, ik ben geboren op 16 maart en van het vrouwelijke geslacht. Mijn begripsvermogen is hoog, ik versta alles wat er tegen mij wordt gezegd. Ik kan ook goed praten en ik versta de nederlandse en hindoestaanse taal goed, en ik kan enkele woorden van deze talen uitspreken. Ik kan ook boos worden of verdrietig zijn. Ik weet goed waar ik ben en woon. Vaak mis ik mijn eigen huis, als ik met weekend naar huis ga en ik terugkeer dan ben ik weleens verdrietig. Gelukkig weten de verzorgers me weer op te peppen zodat ik me snel weer thuis voel. Elke dag wordt ik naar de activiteitenruimte gebracht waar ik begeleid wordt door de activiteitenbegeleiders. Ik kan puzzelen en kraaltjes reigen, ook luister ik graag naar muziek, ik vindt het dan leuk om mee te dansen. Ik vind dit het leukst omdat ik dan ook mee kan zingen en de begeleiders samen met mij dansen.Ik ben niet zindelijk en wordt hiermee geholpen. Ook helpen ze mij met baden en aankleden. Ik kan zelf eten en drinken, ik wordt getild en vervoerd met een rolstoel.Het contact met mijn familie is heel goed, als mijn moeder op bezoek komt ben ik erg blij. Als mijn moeder dan weer weggaat wordt ik erg verdrietig en huil ik de hele dag.Mijn gezondheid is goed en ik heb een goede eetlust. Ik houd van lekker eten, zoals bami, nasi, macaroni, bruine bonen , pom en pastei. Ik houd niet van broodbeleg zoals jam, pindakaas of chocopasta. Ik eet liever brood met sardien, leverpastei, pom, kip en bakkeljauw.Mijn hobby’s zijn zingen en tv kijken, en ik houd van zwemmen. Ik ben er dol op als ze mij mooi aankleden en me opmaken met lippenstift, nagellak en me mooi maken met een pruik en oorbellen.In 2018 ben ik ondanks mijn beperking begonnen met sport. Ik heb mijn best gedaan en heb een medaille gewonnen. Het is zelfs zo goed gegaan dat ik in december ben uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar met een beperking. Ik was heel erg verrast en erg blij. Ze hebben mij erg verwend en de medewerkers van Betheljada hebben mij ook in het zonnetje gezet. Ik stond zelfs in de krant. Ik voel me helemaal thuis bij Betheljada, er wordt goed voor mij gezorgd, ik krijg de nodige aandacht en wordt overal naar toe gebracht. Ik vindt het leuk als er activiteiten buitenshuis plaatsvinden, het afgelopen jaar ben ik naar de dierentuin geweest, de palmentuin, de kathedraal, bosbivak en andere leuke plaatsen. Ik ben blij dat ik bij Betheljada woon, een huis waar god voor zorgt.

 

FEBRUARI   
Ik heet Diko, ik ben 22 jaar. Ik heb een meervoudige beperking, dat betekent dat ik verstandelijk en lichamelijk beperkt ben. Ik kan niet lopen, ik kruip en trek op mijn stuit door het gebouw. Ik wordt ook met een rolstoel vervoerd.
Ik heb begrepen dat ik bij de geboorte gelijk opviel omdat ik een groot hoofd had. Eerst dacht men dat het om een hydrocephalus (waterhoofd) ging, dus werd ik in het ziekenhuis achtergelaten. Achteraf bleek dit niet het geval te zijn. Toch bleek er sprake van een groei en ontwikkelingsachterstand.Verder heb ik geen andere ziekten dus ik gebruik geen medicatie. Ik heb weinig contact met mijn familie. Ze komen mij niet bezoeken, mijn medebewoners en het personeel dat dagelijks voor mij zorgt, zij zijn mijn familie.
Ik ben blij dat ik bij Betheljada woon. Ik kan niets zelf doen. Ik wordt gebaad, verzorgd en krijg hulp bij het voeden. Mijn eetlust is goed. Ik vind het niet leuk dat mijn voeding wordt geblenderd. Ik ben gek op bami, nasi en roti, maar eigenlijk eet ik alles. Ik kan ook heel stout zijn, als ik mijn zin niet krijg bijt ik mijn medebewoners. Ik word dan voor straf in de box geplaatst en kan dan niet meer rondkruipen. Dagelijks worden er activiteiten met mij gedaan, daar word ik vrolijk van. Ik kijk ook graag naar de televisie, vooral naar tekenfilms.
Ik ben niet spastisch maar juist heel lenig, kortom ik ben een vrolijk en gelukkig kind. Ik ben niet vaak ziek en heb nauwelijks last van de griep. Als ik iets in mijn handen heb en iemand pakt het af, dan word ik boos. Ik wil vaak met mijn medebewoners Mark en Awinash spelen, maar als zij niet met mij willen spelen ben ik boos en verdrietig. Toch probeer ik Mark en Awinash aan te raken. Omdat ik mijn eenzaamheid niet kan verdragen mis ik mijn familie. Ik weet precies wanneer het etenstijd is, ik kruip dan terug naar mijn groep.
Ik hou van muziek, voorlezen, ben dol op zwemmen en in de ballenbak spelen.
Ik begrijp veel, ik kan alleen mijn gevoel niet uiten. Ik word heel erg blij wanneer iemand me knuffelt, dan voel ik me geliefd.
Ik ben het afgelopen jaar veel buiten de deur geweest. Ik ben naar de dierentuin geweest, de palmentuin, en ik heb een bezoek gebracht aan de kerk, de waterkant en nog wat andere plaatsen.
De dierentuin vond ik heel gezellig, vooral de otter vond ik leuk, ik vond het leuk om te zien hoe ze zwemmen en springen.
Ik wil jullie ook iets verklappen boi, als er niet op mij gelet wordt en ik ben beneden dan kruip ik over het erf en speel ik met het zand. Ik gooi het zand dan op mijn hoofd en als ze mij opgemerkt hebben is de boze blik van de verzorger goed af te lezen, ik moet daar vaak hard om lachen.
Ik krijg alles wat ik moet krijgen, maar als ik toch nog wat mag vragen is het dat iemand een speelzandbak kan maken met een dakje erboven. Het zou mooi zijn als het zand droog kan blijven en er schaduw is. Dit vraagt om een juiste overkapping, dan blijft het een schone bak. Ik woon in Stichting Betheljada, een huis waar er goed voor me wordt gezorgd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CONTACT GEGEVENS SURINAME

Adres: Cornelis Jongbawstraat 55
Telefoon: (00597) 475921
Fax: (00597) 421037
E-mail: info@betheljada.orgCONTACT GEGEVENS NEDERLAND

Voorzitter: S. Gretna
E-mail: info@betheljada.nl