Maak kennis met de bewoners

 Juli 2019

 Hallo allemaal,

Ik ben Nirmala, tweeënveertig jaartjes Anchoroud en de oudste bewoner van Betheljada. Ik verblijf sinds 15 augustus 2016 in Stichting Betheljada. Ik woon op groep 1 en heb het hier erg naar mijn zin. Ik kan zelfstandig eten en drinken, maar soms heb ik niet echt trek om alleen te eten. 's Morgens eet ik graag brood en 's avonds wil ik altijd melk drinken. Ik ben niet zindelijk dus trek altijd een pamper aan.
Ik kan heel goed, horen en ruiken. Vaak genoeg ruik ik eerst aan mijn drinken.
Het is een gewoonte geworden.
Als ik iets leuks vind, lach ik. Ik begrijp heel goed wanneer er grapjes worden gemaakt en als men over mij spreekt.
Soms vind ik het niet leuk als vreemde mensen me aanraken. Ik kan dan heel boos worden en schreeuwen. Maar als er vreemde mensen komen die ik wel aardig vind, wil ik graag dat ze mij een handje geven of mij knuffelen.
Ik verheug me Anchorelke dag erop om naar de activiteiten te gaan. Hier rijg ik graag kralen of speel ik met blokken. Ik houd er ook erg van als het beauty middag is, mijn haar wordt dan mooi gekamd en mijn nagels worden mooi gelakt, ik zie er dan uit als een prinses. Ook houd ik erg van mooie kleding, ik heb heel veel mooie pakjes in mjin kast.
Mijn hobbies zijn: lezen, spelen met kaarten, naar muziek te luisteren, tv kijken en spelen met blokken.
Ik heb hele lieve zussen die mij regelmatig een bezoekje komen brengen.

Mei 2019

IK BEN EARL

Ik ben Earl en ik ben 32 jaar oud. Ik woon al 24 jaar in Stichting Betheljada. Ik heb een meervoudige beperking, dit betekent dat ik zowel lichamelijk als verstandelijk gehandicapt ben.
Ik kan niet praten en zelfstandig naar het toilet. Eten en drinken doe ik zelfstandig. Ik kan mezelf voortbewegen door over de grond te schuiven. Ik heb nog 1 zusje en broertje.Af en toe komen mijn moeder, zusje en oma op visite hier kan ik altijd erg van genieten. Ik houd van lekker eten en muziek luisteren. Ik rijd s’morgens vroeg al over de gang om te kijken of de activiteitenafdeling open gaat. Zodra deze open gaat rijd ik als een speer naar de radio om te wachten tot de muziek aan gaat. Hier vertoef ik meestal de rest van de ochtend en dans soms mee. Als de activiteitenafdeling dicht gaat ben ik een beetje teleurgesteld en rijd ik door de gangen heen. Ik houd ook van feestjes mits het niet te druk wordt. Nieuwe mensen verwelkomen doe ik graag met een brasa. Ik kan goed uiten hoe ik me voel. Ik ben gelukkig niet vaak ziek, af en toe krijg ik een griepje tijdens de regentijd.
Ik word goed verzorgd door de verzorgers en houd van mensen.

Januari 2019

Ik heet Ifaacia, ik ben geboren op 16 maart en van het vrouwelijke geslacht. Mijn begripsvermogen is hoog, ik versta alles wat er tegen mij wordt gezegd. Ik kan ook goed praten en ik versta de nederlandse en hindoestaanse taal goed, en ik kan enkele woorden van deze talen uitspreken. Ik kan ook boos worden of verdrietig zijn. Ik weet goed waar ik ben en woon. Vaak mis ik mijn eigen huis, als ik met weekend naar huis ga en ik terugkeer dan ben ik weleens verdrietig. Gelukkig weten de verzorgers me weer op te peppen zodat ik me snel weer thuis voel. Elke dag wordt ik naar de activiteitenruimte gebracht waar ik begeleid wordt door de activiteitenbegeleiders. Ik kan puzzelen en kraaltjes reigen, ook luister ik graag naar muziek, ik vindt het dan leuk om mee te dansen. Ik vind dit het leukst omdat ik dan ook mee kan zingen en de begeleiders samen met mij dansen.Ik ben niet zindelijk en wordt hiermee geholpen. Ook helpen ze mij met baden en aankleden. Ik kan zelf eten en drinken, ik wordt getild en vervoerd met een rolstoel.Het contact met mijn familie is heel goed, als mijn moeder op bezoek komt ben ik erg blij. Als mijn moeder dan weer weggaat wordt ik erg verdrietig en huil ik de hele dag.Mijn gezondheid is goed en ik heb een goede eetlust. Ik houd van lekker eten, zoals bami, nasi, macaroni, bruine bonen , pom en pastei. Ik houd niet van broodbeleg zoals jam, pindakaas of chocopasta. Ik eet liever brood met sardien, leverpastei, pom, kip en bakkeljauw.Mijn hobby’s zijn zingen en tv kijken, en ik houd van zwemmen. Ik ben er dol op als ze mij mooi aankleden en me opmaken met lippenstift, nagellak en me mooi maken met een pruik en oorbellen.In 2018 ben ik ondanks mijn beperking begonnen met sport. Ik heb mijn best gedaan en heb een medaille gewonnen. Het is zelfs zo goed gegaan dat ik in december ben uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar met een beperking. Ik was heel erg verrast en erg blij. Ze hebben mij erg verwend en de medewerkers van Betheljada hebben mij ook in het zonnetje gezet. Ik stond zelfs in de krant. Ik voel me helemaal thuis bij Betheljada, er wordt goed voor mij gezorgd, ik krijg de nodige aandacht en wordt overal naar toe gebracht. Ik vindt het leuk als er activiteiten buitenshuis plaatsvinden, het afgelopen jaar ben ik naar de dierentuin geweest, de palmentuin, de kathedraal, bosbivak en andere leuke plaatsen. Ik ben blij dat ik bij Betheljada woon, een huis waar god voor zorgt.

 

FEBRUARI   
Ik heet Diko, ik ben 22 jaar. Ik heb een meervoudige beperking, dat betekent dat ik verstandelijk en lichamelijk beperkt ben. Ik kan niet lopen, ik kruip en trek op mijn stuit door het gebouw. Ik wordt ook met een rolstoel vervoerd.
Ik heb begrepen dat ik bij de geboorte gelijk opviel omdat ik een groot hoofd had. Eerst dacht men dat het om een hydrocephalus (waterhoofd) ging, dus werd ik in het ziekenhuis achtergelaten. Achteraf bleek dit niet het geval te zijn. Toch bleek er sprake van een groei en ontwikkelingsachterstand.Verder heb ik geen andere ziekten dus ik gebruik geen medicatie. Ik heb weinig contact met mijn familie. Ze komen mij niet bezoeken, mijn medebewoners en het personeel dat dagelijks voor mij zorgt, zij zijn mijn familie.
Ik ben blij dat ik bij Betheljada woon. Ik kan niets zelf doen. Ik wordt gebaad, verzorgd en krijg hulp bij het voeden. Mijn eetlust is goed. Ik vind het niet leuk dat mijn voeding wordt geblenderd. Ik ben gek op bami, nasi en roti, maar eigenlijk eet ik alles. Ik kan ook heel stout zijn, als ik mijn zin niet krijg bijt ik mijn medebewoners. Ik word dan voor straf in de box geplaatst en kan dan niet meer rondkruipen. Dagelijks worden er activiteiten met mij gedaan, daar word ik vrolijk van. Ik kijk ook graag naar de televisie, vooral naar tekenfilms.
Ik ben niet spastisch maar juist heel lenig, kortom ik ben een vrolijk en gelukkig kind. Ik ben niet vaak ziek en heb nauwelijks last van de griep. Als ik iets in mijn handen heb en iemand pakt het af, dan word ik boos. Ik wil vaak met mijn medebewoners Mark en Awinash spelen, maar als zij niet met mij willen spelen ben ik boos en verdrietig. Toch probeer ik Mark en Awinash aan te raken. Omdat ik mijn eenzaamheid niet kan verdragen mis ik mijn familie. Ik weet precies wanneer het etenstijd is, ik kruip dan terug naar mijn groep.
Ik hou van muziek, voorlezen, ben dol op zwemmen en in de ballenbak spelen.
Ik begrijp veel, ik kan alleen mijn gevoel niet uiten. Ik word heel erg blij wanneer iemand me knuffelt, dan voel ik me geliefd.
Ik ben het afgelopen jaar veel buiten de deur geweest. Ik ben naar de dierentuin geweest, de palmentuin, en ik heb een bezoek gebracht aan de kerk, de waterkant en nog wat andere plaatsen.
De dierentuin vond ik heel gezellig, vooral de otter vond ik leuk, ik vond het leuk om te zien hoe ze zwemmen en springen.
Ik wil jullie ook iets verklappen boi, als er niet op mij gelet wordt en ik ben beneden dan kruip ik over het erf en speel ik met het zand. Ik gooi het zand dan op mijn hoofd en als ze mij opgemerkt hebben is de boze blik van de verzorger goed af te lezen, ik moet daar vaak hard om lachen.
Ik krijg alles wat ik moet krijgen, maar als ik toch nog wat mag vragen is het dat iemand een speelzandbak kan maken met een dakje erboven. Het zou mooi zijn als het zand droog kan blijven en er schaduw is. Dit vraagt om een juiste overkapping, dan blijft het een schone bak. Ik woon in Stichting Betheljada, een huis waar er goed voor me wordt gezorgd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CONTACT GEGEVENS SURINAME

Adres: Cornelis Jongbawstraat 55
Telefoon: (00597) 475921
Fax: (00597) 421037
E-mail: info@betheljada.orgCONTACT GEGEVENS NEDERLAND

Voorzitter: S. Gretna
E-mail: info@betheljada.nl