Nieuwsberichten

Interview April

Wie is Whitney Ajambia?
Mijn naam is Whitney, Shifka Ajambia, ik ben geboren op 25 december 1992 te Commewijne. Ik ben half wees mijn vader is overleden toen ik nog jong was. Ik ben de oudste, ik heb twee broertjes, waarvan 1 is overleden en ik heb 3 zusjes. Ik ben opgevoed door mijn oma.
Ik zat op de lagere school van OS 4 Meerzorg en de Mulo volgde ik aan de Arya Dewaker school.
Later ging ik naar het CPI in Paramaribo, waar ik de opleiding AVF (gelijkgestemd aan HAVO) heb afgerond, hierna volgde ik de schakelklas, en nadien ben ik de opleiding “Maatschappelijk Werk” gaan volgen aan het AHKCO.
Ik ben nu bezig met mijn laatste jaar en loop mijn stage bij Stichting Betheljada. Ik hoop mijn studie in maart 2020 af te ronden.


Hoe ben je bij Betheljada terechtgekomen?
Via een vacature op Freelance op facebook. Ik heb op eigen initiatief gesolliciteerd en mocht op gesprek komen. Na mijn gesprek werd ik in december gebeld dat ik in januari 2017 in dienst kon treden als verzorger en kreeg toen een halfjaar contract. Daarna kreeg ik nogmaals een halfjaar contract en vervolgens kreeg ik een jaarcontract.
Waarom koos je voor deze doelgroep?
Ik zocht al een tijdje naar een baan in de zorg voor mensen met een beperking. Ik wilde met ouderen werken of met mensen met een beperking. Ik wilde graag ervaring opdoen met deze doelgroep.


Wat vind je leuk aan dit werk?
De pupillen en de bewoners, ze laten je lachen, ze zijn vrolijk, ze stralen en ze zijn eerlijk. Je hoeft je in hun bijzijn niet aan te passen, je kunt gewoon jezelf zijn. Ze geven je altijd een warm welkom en je kunt vrij met ze zijn.


Wat vind je moeilijk ?
Het beroep zelf vind ik niet moeilijk, de betaling vind ik wel uitdagend. Door het salaris wordt je er toe gedreven om iets anders te gaan zoeken, zeker als je jong bent. Als ik naar huis ga moet ik wel al mijn vaste lasten kunnen betalen.


Wat zijn je taken?
Momenteel loop ik stage, en werk ik als groepoudste. Mijn functie als groepsoudste is tijdelijk overgenomen. Als groepsoudste zorg je ervoor dat de groep in orde blijft, dat de medicatie tijdig wordt geregeld en dat er oplossingen worden aangereikt bij problemen ter voorkoming van escalatie van de samenwerking. Het is van belang dat de bewoners en het personeel in een prettige werksfeer kunnen wonen en werken.


Wat heb je nodig om dit werk te kunnen doen?
Geduld, liefde, oplettendheid, durf, empathie, saamhorigheid en begrip. Je moet goed kunnen observeren en achterhalen wat het kind wilt als het huilt bijvoorbeeld.

Wat zijn je toekomstplannen?

Na mijn stage ga ik weer werken als groepsoudste en wil ik z.s.m. afstuderen. Ik wil graag via de overheid solliciteren en bij Stichting Betheljada werkzaam blijven. Na mijn stage zal ik bij bedrijven gaan solliciteren. Mocht ik ooit weggaan bij Betheljada dan zou ik nog graag als vrijwilliger werkzaam willen blijven.
Raak je gehecht aan deze kinderen?
Ja helemaal, je bouwt toch een band op met deze kinderen. Vooral met je mentorkind omdat je daar net wat meer aandacht aan besteed. Je gaat gericht onderzoeken waar het kind van houd, je bouwt een relatie op aan de hand van de dingen die ze leuk vinden. De blik die ze je soms geven, geeft een goed gevoel.


Wat zou er anders kunnen in de zorg?
Er zou meer aandacht geschonken mogen worden aan het mentorschap. Het doel rondom mentorschap zal beter uitgelegd kunnen worden. Het vraagt meer dan alleen de dagelijkse zorg aanbieden. Je moet je verdiepen in het kind, en achterhalen wat het kind nodig heeft, verjaardagen vieren, en proberen een band op te bouwen.

Wat wil je de lezers meegeven?
Als je vrije tijd over hebt ben je altijd welkom om langs te komen, we kunnen altijd een helpende hand gebruiken.
“ We zijn allemaal anders, maar uiteindelijk toch een”

CONTACT GEGEVENS SURINAME

Adres: Cornelis Jongbawstraat 55
Telefoon: (00597) 475921
Fax: (00597) 421037
E-mail: info@betheljada.org



CONTACT GEGEVENS NEDERLAND

Voorzitter: S. Gretna
E-mail: info@betheljada.nl